Project Description

The client grew up on this property in the south hills of Eugene, and in the early 1990s was able to purchase a subdivided piece of it in hopes to one day design and build her dream home. That day came in 2016 when she called Rainbow Valley.

For the 0.19 acre, sloping, north-facing site, the program was challenging. The client wanted a one-level, three-bedroom, two-bath, barrier-free house with a two-car garage and a sunny south-facing outdoor space. With literally inches to spare on all sides, we were able to achieve all of her goals.

The house, which tucks neatly into the wooded neighborhood, includes 2012 square feet of living space, 528 square feet of garage, 159 square feet of deck, and 653 square feet of patio space. It is organized around a south-facing central courtyard, which terraces back into the hillside. The great room has three distinct zones – kitchen, dining, living – that are all connected to each other and to the outside but also cozy enough to stand on their own. Bathrooms, hallways and doors are generous and accessible. The interior materials and colors provide a warm and inviting feel while the exterior blends in with its surroundings. All-in-all the house provides for all of the varied desires in a retirement home, even accommodating the needs of Mika the black lab.